گزارش اختصاصی/ اجرای گروه موسیقی بانوان «مستور» در روزهای پایانی مردادماه
- شناسه خبر: 1911
- تاریخ و زمان ارسال: 26 مرداد 1398 ساعت 06:48
- بازدید : 11 بازدید
- نویسنده: Yousefzadeh

ملیکا شیخان: در یک روز گرم تابستانی، در روزهای آخر مردادماه، صدای سازهای اصیل و ایرانی بانوان هنرمند گروه موسیقی «مستور» در فرهنگسرای نیاوران به صدا درآمد؛ اجرایی که رنگوبویی متفاوت داشت!
متفاوت از این نظر که فقط یک کنسرت با اجرای چند قطعه نبود بلکه فرهنگ اصیل ایرانی را همراه با حرکات آیینی گروه حرکت «برنان» به تصویر کشیدند که در نوع خود بینظیر بود.
این اجرا اگرچه همچون سایر اجراهای دیگر گروههای بانوان با محدودیتهایی از جمله حضورنداشتن آقایان و عدم تصویربرداری و فیلمبرداری انجام شد اما یک اجرای «خاص» و «افتخارآمیز» بود؛ افتخار به اینکه در کشورمان بانوانی هستند که با وجود همه محدودیتها و ممیزیها یکتنه پای عشقشان و هنرشان ایستادهاند و در این مسیر سخت، خستگیناپذیرند.
تکتک حاضران در سالن با اشتیاق به این اجرا آمده بودند و بعد از اجرای هر قطعه صدای دستهایشان به این بانوان هنرمند انگیزهای چند برابر میداد.
در پایان این اجرای زیبا با چند تن از هنرمندان این گروه به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید:
سیمین آذریپور، خواننده «مستور» در ابتدا درمورد شروع کارش در این گروه و فعالیتهای قبل از آن گفت: گروه موسیقی بانوان «مستور» از سال ۹۵ تشکیل شده و من حدود یک سال است که کارم را با این گروه شروع کردم. قبلا هم بهعنوان هنرجو به کلاسهای آواز و موسیقی میرفتم و کار تدریس موسیقی و آواز داشتم و الان هم ادامه میدهم و در این زمینه تجربیاتی کسب کردم و این اجرا، دومین تجربه اجرایم بود.
آذریپور همچنین درباره سختگیریهایی که نسبت به حضور خانمها در عرصه موسیقی بهخصوص بهعنوان تکخوان در کشور وجود دارد، افزود: متاسفانه سختگیریهای بسیاری در این مورد هست؛ برای مثال در همین اجرا، واحد صدابرداری برای پخش صدای من بسیار ضعیف عمل کرد و فقط به این دلیل که خانم هستم اجازه ندادند صدابردار اصلی، صدای من را بگیرد و طبیعتا همین مسئله روی اجرای سایر اعضای گروه هم تاثیر میگذارد و کیفیت اجرا پایین میآید. حتی بعد از اجرا هم افراد حاضر در سالن هم متوجه این موضوع شدند و به خودم هم گفتند. در صورتی که اجرای قبلی سختگیری کمتر بود و برای صدابرداری مشکلی نداشتیم.
وی همچنین درمورد ارتباطش با اعضای گروه و اهدافی که دارند، تصریح کرد: همه اعضای گروه واقعا جزو بهترینهای موسیقی هستند و باوجود همه سختیهایی که بهعنوان یک خانم برای فعالیت در این عرصه داریم، یک روز هم خسته نشدیم و تکتکشان با اشتیاق سر هر تمرین و اجرا حاضر میشوند. همه ما دغدغه و هدفمان این است که در این کشور با همه سختیهایی که وجود دارد، بهعنوان یک بانوی ایرانی بتوانیم نماینده فرهنگ اصیل سرزمینمان باشیم.
در ادامه گفتوگو با اعضای «مستور»، ستاره شکوئی، سرپرست گروه گفت: همانطور که خانم آذریپور گفتند، فعالیت «مستور» از سال ۹۵ آغاز شد و در اول دیماه ۹۶ اولین اجرا را در فرهنگسرای نیاوران داشتیم.
شکوئی در ادامه درباره سبک موسیقی گروه و نوع قطعات گفت: ما در ابتدای کار سعی کردیم بیشتر روی قطعات سنتی کار کنیم اما با گذشت زمان تصمیم گرفتیم قطعات محلی را هم اجرا کنیم و برای جذب مخاطبان بیشتر، از گروههای حرکت هم استفاده کردیم اما پایه و اساس کارمان همان موسیقی بوده است.
سرپرست گروه «مستور» در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در آینده سبک پاپ هم با سبک فعلی تلفیق شود، گفت: احتمالا سبک پاپ را اضافه نمیکنیم چون این سبک در کشورمان به اندازه کافی رشد داشته و نوازندههای و خواننده مخصوص خودش را دارد اما چیزی در حال حاضر در کشور ما کمتر کار میشود، سبک سنتی و آواز است و ما از زمان شکلگیری گروه این هدف را برای خودمان مشخص کردیم که ارزش این سبک را در عرصه موسیقی کشور بالاتر ببریم و تا الان هم طرفداران خودمان را پیدا کردیم.
شکوئی در ادامه درخصوص سختگیریهایی که درزمینه فعالیت بانوان در عرصه موسیقی میشود و محدودیتهایی که در سالنها برای اجرای کنسرتها وجود دارد، گفت: متاسفانه با ما بهعنوان یک بانوی هنرمند کشور رفتار خوبی نمیشود. برای گرفتن سالن خیلی در تنگنا هستیم و پول زیادی میگیرند و خدماتی که ارائه میدهند هم بسیار ضعیف است. برای مثال برای همین اجرا سالن را دیرتر از ساعتی که گفته بودند، به ما تحویل دادند در حالی که قبل از اجرا حدود دو سه ساعت باید تمرین و هماهنگی صدا داشته باشیم اما هیچ چیزی در زمان خودش اتفاق نمیافتد و همین موضوع، کیفیت کار را در حین اجرا پایین میآورد.
سرپرست گروه «مستور» درباره چگونگی گرفتن مجوز برای اجرا افزود: متاسفانه برای مجوزگرفتن هم مشکلاتی داریم. مثلا شعر را برای مجوز به ارشاد میفرستیم اما گاهی مجبوریم به خاطر ممیزیهایی که وجود دارد، کلمات شعر را تغییر دهیم تا مجوز دهند.
نسیم انعامزاده، نوازنده تمبک «مستور» نیز گفت: از زمان شروع فعالیت گروه تا الان با «مستور» همراه هستم و قبل از آن هم به صورت رسمی اجرایی نداشتم و امروز هم سومین اجرای گروه بود. با تمام سختیها و محدودیتهایی که در کار وجود دارد، لحظهای دلسرد نشدیم و علیرغم مشغلهها و درگیریهای شخصی خودمان همیشه در ساعت تعیینشده و در تمرینها حاضر شدیم و ادامه دادیم و تا الان هم نتیجه خوبی گرفتیم که بهتر از این هم میتواند باشد.
شیوا قهرماننژاد، نوازنده تار «مستور» گفت: از طریق یکی از دوستانم با گروه «مستور» آشنا شدم. حدود سه سال از همراهیام با این گروه میگذرد و از اولین اجرای رسمی تا الان حضور دارم و قبل از آن هم تجربههای خوب و زیادی در اجرا داشتم.
قهرماننژاد در ادامه درمورد رضایت از اجراهای گروه و نحوه عملکرد و خدمات سالنهای اجرا گفت: از اجرا و کار خودمان به تنهایی راضی هستیم اما از برخورد و نحوه عملکرد سالنها بهویژه فرهنگسرای نیاوران به هیچ عنوان راضی نیستیم. به هرحال با همه سختیها و محدودیتهایی که در این عرصه برای بانوان در این کشور وجود دارد همچنان هستیم و ادامه میدهیم و امیدوارم روزی شرایطی فراهم شود که این اجراها فقط مخصوص بانوان نباشد و آقایان هم مخاطبان ما باشند. ما هنرمندیم و هر هنرمندی در هر کشوری که باشد خودش و هنرش قابل احترام است. اما متاسفانه در اینجا به هیچ وجه به ما احترام گذاشته نمیشود فقط به این دلیل که خانم هستیم!
مهناز اطهرینژاد، نوازنده دف و بندیر گروه نیز درباره چگونگی آشنایی با «مستور» و فعالیت این گروه گفت: از سال ۹۶ وارد گروه شدم و قبل از «مستور» با گروههای دیگر هم همکاری داشتم. اکثر اعضای گروه تحصیلات و سواد موسیقی دارند و به صورت حرفهای با گروههای مختلف همکاری داشتند و در هر اجرا علاوه بر اجرای موسیقی حرکات آیینی هم اجرا میشود که گروه حرکت برای هر کنسرت متغیر است.
اطهرینژاد نیز مانند سایر اعضای گروه درباره نحوه عملکرد سالنهای اجرا ناراضی بود و گفت: برای اجرای بانوان فقط تالار وحدت و فرهنگسرای نیاوران مجوز میدهند که متاسفانه هیچوقت با ما به عنوان یک هنرمند رفتار خوبی نشده و از هر نظر کیفیت خدمات و صدا و هماهنگیهای لازم انجام نشده و عملکرد بسیار ضعیفی داشتند. مثلا چرا باید کیفهای ما را بگردند و گوشی ما را بگیرند؟ واقعا این رفتار در شأن یک هنرمند است؟
با این حال با تمام سختگیریها و بیاحترامیهایی که به ما میشود ما به راهمان ادامه میدهیم و دوست داریم نماینده فرهنگ اصیل کشورمان در عرصه موسیقی باشیم.
نوازنده دف «مستور» در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه در اینجا به هیچ وجه به موسیقی بانوان و به طور کلی به این سبک کارها ارزشی داده نمیشود در صورتی که در کشورهای دیگر اینطور نیست. ازجمله موانعی که در کار ما وجود دارد و دوستان دیگر هم اشاره کردند، مسئله صدابرداری صدای خواننده گروه هست که اصلا صدابرداری بسیار ضعیفی داریم و این موضوع کار و زحمت ما را زیر سوال میبرد.
لازم به ذکر است که این گروه چهارمین اجرای خود را روی صحنه برده است و همچنان با اراده و عشق هر چه تمامتر به مسیر خود ادامه میدهند اگرچه با توجه به گفته اعضای آن محدودیتهای زیادی در این مسیر برایشان وجود دارد اما نمیتواند برای رسیدن به اهدافشان مانعی باشد.
اعضای گروه موسیقی بانوان «مستور»:
آواز: سیمین آذریپور
تار: شیوا قهرماننژاد
کمانچه: آیلی مرغوبنیا
رباب: الهه شفیعی
قیچک: نازنین خسرویان
تمبک: نسیم انعامزاده
دف و بندیر: مهناز اطهرینژاد
قانون: ستاره شکوئی مهربانی
همخوانان: آزاده تیرانداز، مرجان خلیلی، طراوت سیگارودی
به سرپرستی: ستاره شکوئی مهربانی